Цінність материнського молока для немовляти та важливість грудного вигодовування
Материнське молоко рекомендується як оптимальне та виняткове джерело раннього харчування для всіх немовлят від народження та принаймні до шестимісячного віку. Його поживні переваги обумовлені потужними імунними факторами та унікальним складом, який розвивається у тандемі зі зростанням та потребами розвитку немовляти. Грудне молоко сприяє сенсорному та когнітивному розвитку та захищає немовля від інфекційних та хронічних захворювань. Виняткове грудне вигодовування знижує дитячу смертність через поширені дитячі хвороби, такі як діарея або пневмонія, і покращує час відновлення під час хвороби. Грудне вигодовування забезпечує численні короткострокові та довгострокові переваги для здоров'я як для немовляти, так і для його матері. Крім безпосередніх переваг для немовлят, грудне вигодовування також сприяє хорошому здоров'ю протягом усього життя. У цьому огляді ми описуємо вплив грудного вигодовування на розумовий та психомоторний розвиток, на ризик ендокринних розладів, дитячих онкологічних захворювань та алергічних захворювань у дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні. Для того щоб зробити тверді висновки про вплив грудного вигодовування на деякі з цих аспектів, необхідні додаткові перспективні дослідження з порівнянними методологіями та тривалими періодами спостереження.
Склад та цінність грудного молока.
Грудне молоко містить усі поживні речовини, необхідні немовляті в перші 6 місяців життя, включаючи жир, вуглеводи, білки, вітаміни, мінерали та воду. Воно легко засвоюється та ефективно використовується. Грудне молоко також містить біоактивні фактори, які посилюють незрілу імунну систему немовляти, забезпечуючи захист від інфекцій, та інші фактори, що допомагають травленню та засвоєнню поживних речовин.
- Жири. Грудне молоко містить близько 3,5 г жиру на 100 мл молока, що забезпечує близько половини енергетичної цінності молока. Жир виділяється невеликими краплями, та його кількість збільшується у міру годування. В результаті заднє молоко, що виділяється до кінця годування, багате жиром і виглядає кремово-білим, у той час як переднє молоко на початку годування містить менше жиру і виглядає дещо блакитно-сірим за кольором. Жир грудного молока містить довголанцюгові поліненасичені жирні кислоти (докозагексаєнову кислоту або ДГК та арахідонову кислоту або АРК), які відсутні в інших видах молока. Ці жирні кислоти є важливими для неврологічного розвитку дитини. ДГК та АРК додаються до деяких видів дитячих сумішей, але це не дає жодних переваг у порівнянні з грудним молоком і може бути не таким ефективним, як ті, що містяться у грудному молоці.
- Вуглеводи. Основним вуглеводом є особливий молочний цукор лактоза, дисахарид. Грудне молоко містить близько 7 г лактози на 100 мл, що більше, ніж у більшості інших видів молока і є ще одним важливим джерелом енергії. Інший вид вуглеводів, присутніх у грудному молоці — олігосахариди, або цукрові ланцюги, які забезпечують важливий захист від інфекцій.
- Білки. Білок грудного молока відрізняється як за кількістю, так і якістю від тваринного молока, і містить баланс амінокислот, що робить його набагато більш придатним для дитини. Концентрація білка у грудному молоці (0,9 г на 100 мл) нижча, ніж у молоці тварин. Набагато вищий вміст білка у молоці тварин може перевантажити незрілі нирки немовляти відходами азотистих продуктів. Грудне молоко містить менше білка казеїну, і цей казеїн у грудному молоці має іншу молекулярну структуру. Він утворює набагато м'якіші, легкозасвоювані сирні маси, ніж в інших видах молока. Серед сироваткових або розчинних білків грудне молоко містить більше альфа-лактальбуміну; коров'яче молоко містить бета-лактоглобулін, який відсутній у грудному молоці і до якого у немовлят може розвинутися непереносимість.
- Вітаміни та мінерали. Грудне молоко зазвичай містить достатньо вітамінів для немовляти, якщо у самої матері немає дефіциту (5). Винятком є вітамін D. Немовляті необхідна дія сонячного світла для вироблення ендогенного вітаміну D або, якщо це неможливо, добавка. Мінерали залізо та цинк присутні у відносно низькій концентрації, але їх біодоступність та засвоюваність високі. За умови, що материнський рівень заліза є достатнім, доношені діти народжуються із запасом заліза, щоб задовольнити свої потреби; тільки діти, які народилися з низькою вагою, можуть потребувати добавки до 6 місяців. Було показано, що відстрочення перетискання пуповини до припинення пульсації (приблизно 3 хвилини) покращує рівень заліза у дітей протягом 6 місяців життя.
- Протиінфекційні фактори. Грудне молоко містить багато факторів, які допомагають захистити немовля від інфекції.
- Біоактивні фактори. Жовчні солі стимулюють ліпазу молока і це сприяє повному перетравленню жиру після того, як молоко досягло тонкого кишечника. Жир у штучному молоці перетравлюється гірше.
- Епідермальний фактор росту, який присутній у грудному молоці стимулює дозрівання слизової оболонки кишечника немовляти, завдяки чому вона краще перетравлює і засвоює поживні речовини і менш схильна до інфікування або сенсибілізації до чужорідних білків. Було висловлено припущення, що інші фактори росту, присутні в грудному молоці, націлені на розвиток та дозрівання нервів та сітківки.
Дуже важливо сказати наявність безлічі протиінфекційних факторів у материнському молоці. Ось основні фактори грудного молока, які допомагають захистити немовля від інфекції:
- імуноглобулін, в основному секреторний імуноглобулін А (sIgA), який покриває слизову оболонку кишечника та запобігає проникненню бактерій у клітини;
- білі кров'яні клітини, які можуть убивати мікроорганізми;
- сироваткові білки (лізоцим та лактоферин), які можуть вбивати бактерії, віруси та грибки;
- олігосахариди, які не дають бактеріям прикріплюватися до слизових поверхонь.
Захист, який забезпечується цими факторами, має унікальну цінність для немовляти. По-перше, вони захищають, не викликаючи наслідків запалення, таких як лихоманка, яка може бути небезпечною для немовляти. По-друге, sIgA містить антитіла, які утворюються в організмі матері проти бактерій у її кишечнику та проти інфекцій, з якими вона зіткнулася, тому вони захищають від бактерій, які з особливою ймовірністю можуть перебувати у навколишньому середовищі немовляти.
Вироблення грудного молока (лактація).
У перші 2-3 дні після пологів починається виділятися особливе молоко, яке називається молозиво. Воно виробляється у невеликих кількостях, близько 40-50 мл у перший день, але це все, що зазвичай потрібно немовляті в цей час. Молозиво багате на лейкоцити та антитіла, особливо sIgA, і містить більший відсоток білка, мінералів і жиророзчинних вітамінів (A, E і K), ніж пізніше молоко. Вітамін A важливий для захисту очей та цілісності епітеліальних поверхонь і часто надає молозиву жовтуватий колір. Молозиво забезпечує важливий імунний захист немовляти, коли він чи вона вперше піддається впливу мікроорганізмів у навколишньому середовищі, а епідермальний фактор росту допомагає підготувати слизову оболонку кишечника до прийому поживних речовин із молока. Важливо, щоби в цей час немовлята отримували молозиво, а не інші продукти харчування. Інші види харчування, що даються до встановлення грудного вигодовування, називаються передлактаційними.
Молоко починає вироблятися у великих кількостях між 2 та 4 днями після пологів, створюючи відчуття наповненості грудей; тоді кажуть, що молоко "прийшло". На третій день дитина зазвичай споживає близько 300-400 мл на добу, а на п'ятий день 500-800 мл. З 7 по 14 день молоко називають перехідним, а через 2 тижні його називають зрілим молоком.
Зціджування грудного молока та його роль у годівлі дитини.
У сучасному суспільстві жінки у яких є немовля і яка на грудному вигодовуванні можуть опинитися в ситуації, коли немає можливості регулярно годувати дитину грудьми. Здавалося б, компромісів не залишається. Однак, варто звернути увагу на штучне зціджування молока за допомогою таких пристроїв, як молоковідсмоктувачі.
Молоквідсмоктувач дозволяє жінці зціджувати молоко, зберігати його та використовувати його, наприклад, іншим членом сім'ї для годування немовляти, коли мама буде зайнята. Сучасні молоковідсмоктувачі мають зручну конструкцію, безпечні та прості у використанні. Молоковідсмоктувачі можуть бути електричними з однією помпою або двома, що дозволяє зціджувати молоко одночасно з 2 грудей. Є й механічні конструкції молоковідсмоктувачів. Вони прості, але вимагають більше зусиль та часу для зціджування.